vecka 26!

Du kan få graviditetsstrimmor. Dessa strimmor uppstår på grund av att huden sträcks ut för fort. Tre av fem kvinnor drabbas av detta.

Din livmoder känns ungefär 6 cm ovanför naveln.

Musklerna i bäckenbotten börjar tänjas ut vilket gör att du kan kissa på dig då du hostar eller skrattar. Börja med knipövningar av bäckenbottens muskulatur! Be din barnmorska om hjälp!

Barnmorskan lyssnar alltid på barnets hjärtat och räknar hjärtslagen, numer med doptone. Det gör att både du och blivande pappan själv kan höra hjärtljuden.

I vecka 26-27 slår barnets hjärta i medeltal omkring 170 slag per minut.? I vecka 38-40 slår barnets hjärta i medeltal omkring 130 slag per minut, vilket således beror på olika tidpunkter för utvecklingen av olika nervsystem. Skillnaden mellan olika barn är stor.

Du blir mer och mer medveten om ditt barns personlighet. Är det en lugn och sömnig liten krabat du bär på eller är det en vilde?
I vecka 26 är medelkroppslängden 35 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 900 gr. Huvudets omkrets är nästan 25 cm.

Ögonlock och ögonfransar är mycket väl utvecklade. Fingrarnas naglar är välutvecklade men ännu finns det inga naglar på tårna. Armar och ben får sina slutgiltiga proportioner.

Ditt barns hicka uppfattar du som små rytmiska kittlingar.


29-11-09

varit hos stefan idag och hjälp till att städa hans lägenhet så att lite av min skuld försvinner och jag får någonting annat att tänka på.  ska hem i kväll och tror att det blir till att städa där med. det behövs verkligen och eftersom jag ändå inte kan sova på nätterna är det lika bra att göra lite nytta. inte soit mer än 4 max 5 timmar per natt så det finns en hel del dö tid över när man är vaken 19-20 timmar per dygn.

träffade sofia och martin igår och var med dem och tittade på färg till deras lägenhet verkar som om det blir en "mörk smuts turkos" till fondvägg i vardagsrummet och nån blandning av "olivgrön-skogsgrön" och guld till sorummet. jag tror att det kommer bli riktigt snyggt, är jätte sugen på att få se hur lägenheten ser ut, den ligger ju intre allt för långt bort från stefans, samma vånging lägenheten snett mitt emot :P skönt att ha några av vännerna samlade

veckoplanen är halvt klar får se vad som ändras med den dock....

30 nov. måndag: städa lägenheten och kanske hitta en tvätt-tid.
1 dec. tisdag: besök på MVC med barnmorskan.
2 dec. onsdag: möte med advokaten.
3 dec. torsdag: polisförhör.
4 dec. fredag:
5 dec. lördag: kanske gå ut?!
6 dec. söndag:

får se när mina saker som jag beställde från My Kidoo kommer....dem skickas ju till täby så det blir till attt åka ut dit ch hämta dem när dem kommer. detblev ett par strumpor och e mössa som matchar de svart-röda byxorna och den svart-röda bodyn jag köpte på underbara barn mässan, en jätte gosig nalle till lillen och en bit/gnag leksak som man även kan lägga i kylen så den blir kall perfekt för när lillen ska få tänder.
passade på att handla dem när det var rabatt eftersom jag beställde dem hemma hos emelie när hon var värdinna för My Kido.


          gosse-nalle             bit/gnag-leksak                  strumpor                                    

                 mössa



hemma igen

så nu har man varit och hälsat på sofie på sjukan stackaren har verkligen ont....men tror att mitt besök livade upp henne lite gran i alla fall o blomman hon fick blev hon glad för. sen fick hon äntligen känna min lilla kille sparka och då lös hon upp ordentligt :D

på vägen till sös stannade jag och alex till på granit och köpte en veckoplanerare (tavla) så nu knaske vi kan ha lite koll på vad vi har att göra i veckorna :P

efter sjukhusbesöket stannade vi till på casablanca på sveavägen och hyrde lite filmer för den kommande veckan sen åt vi lite mat på ancor där jag även sprang in i ella så det blev en del skitsnack där med. och nu har vi kommit tillbaka till lägenheten. ska snart sätta på en film och försöka sova så jag kommer upp i morgon....mindre än tolv timmar tills det är över i alla fall...

inte än...

inte kommit iväg än... men snart ska jag röra på mig har i alla fall kommit ut ur pyjamasen och i lite nya rena kläder.
insåg än en gång hur mycket min mage har växt :P den blir bara större och större. det börjar bli svårt att hitta kläder som går ner över mgen och igentligen skulle jag nog beöva handla lite långa tröjor och linnen på hm men men...

var tvungen att göra ett nytt gravtest igår eftersom jag inte hade några bra bilder som visade resultatet innan :P och det vill jag ju ha  så jag kan sätta in en bild i albumet där man tydligt ser att det ärr possetivt:P my baby was´t planed, but he was´t a misstake he was a miracle!



jag han knappt kissa på stickan innan plusset dök upp :D gick sjukt fort
men hade nog blivit väldigt orolig om det inte hade varit så...

25/11

kunde inte alls sova i natt var vaken hela natten och somnade inte förrens kl, halv 8....sen fick jag sova några timmar i alla fall men inte är jag mindre trött för det.
jag är så sjukt nervös inför i morgon ångesten kryper i kroppen hade varit roligare att gå till barnmorskan som jag skulle igentligen men det får vänta till tisdag nästa vecka så jag kan göra detta....
nu ska jag iväg och träffa sofie som ligger på sös och se hur det är med henne sen blir det kanske bio med alex vi får se....vet inte hur jag ska komma upp i morgon dock...måste gå hemmifrån strax innan 9 om jag ska komma i tid...

dock blir det roligare på eftermiddagen/kvällen för då ska jag till emelie och lucas och hälsa på och titta på babysaker så jag hoppas att det får mig att tänka på annat och bli lite glad.

en söt liten bild på min underbara katt :)

lilla Elvis

tänkte att jag skulle lägga upp lite bilder på min lilla kattunge som jag tog hem för lite mer än en vecka sedan :)




ont...

igårkväll krampade ag ihop fick så smärtsamma sammandragningar att jag inte viste vart jag skule ta vägen....fick hjälp in i duschen eftersom varmt vatten ska hjälpa men nej...har nog aldrig haft så ont sen fick jag hjälp in till sängen där jag låg med värmekudde på magen och sakta men säkert blev det bättre och jag lärde mig att hantera smärtan. lyckades sova lite i alla fall även om jag vaknade en massa av att jag hade ont... idag har jag inte lika ont men magen vill inte slappna av...får se hur det blir under dagen ska ringa min barnmorska i alla fall.

annars är det inte mycket ska ringa lite ärenden idag igen och sen ska jag förbi mormor och morfars grav och min gudfars.

vecka 25!

Din graviditetsvecka: 25
Fostrets ålder: 23 uker

Fostrets skelett börjar bli hårdare. Den viktigaste utvecklingen nu består i att fostret ska lägga på sig och få mer underhudsfett.

Det är mycket aktivt i detta skede och du märker troligen skillnad på en spark från en liten fot och en puff från en hand.

Många kvinnor plågas av benkramper eller stickningar i händerna. Tyvärr är det inte så mycket man kan göra för att lindra detta, men vissa tycker att massage hjälper. Man kan också prova att smörja på en avkylande kräm på benen, och att trampa lite hårt i golvet.

Nu kommer du och bör också varje dag känna att fostret rör sig. Detta är din garanti för att allt står bra till med det lilla livet i magen.

Fostrets längd: ca. 31 cm
Fostrets vikt: ca. 850 g


dagen...

har sovit halva dagen eftersom jag inte kunde somna till natten....sista gången jag kollade på kl var den halv sex men men. sen lev det god "frukost" i alla fal med amerikanska plättar och sen en promenad med stefan och homer. efter det pappade jag stefans golv inför att målarna ska komma på måndag. och nu håller jag på att äta lite middag för sen bär det av till stan för att spela billjard med massa människor :P

igår kollade jag på ilm med sofia och martin och för att inte bryta traditionen glömde jag självklart min mobil hos dem, men den är tillbaka nu i alla fall.

haft en del sammandragningar igen och en miniblöning. och då menar jag mini det var knapt tre droppar och kom inget mer efter det  så inget att oroa sig för. dessutom håller lillen på att böka runt så mycket i magen nu så jag känner mig säker på att han har det bra.han flyttar upp sig oftare och oftare så man kan känna honom om man lägger händerna på magen , man kan lixom flytta" på honom. dessutom syns sparkarna utanpå magen nu :P

ne nu måste ja dra.

juste i morogn går jag in i vecka 25! bara 15 veckor kvar nu!

18/11

varit på atsub hela dagen och gjort lite ärenden som skulle göras lite telefonsamtal som skulle ringas m.m. nu ska jag snart röra mig till stefan i täby och hjälpa till att röja inför renoveringen eftersom byggarna kommer på fredag hem till honom.
i morgon blir det till att riva tapet hela fagen och jobba av lite mer av skulden.

bebisen har bökat runt i magen så man utifrån har kunnat känna precis var han ligger :P jätte häftigt att kunna känna att här är ryggen och rumpan och känna sparkarna på andra sidan :)
ne nu ska ja ringa ett sista samtal och sen blir det tåget med katten hem till stefan

vecka 24!


Befruktning skedde ca
Du har gått
Men du är i
Du är i
Du är i
Du har gått
Och har ca
Förlossningsdag ca


BARNET:

I vecka 24 är medelkroppslängden 32 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 700 gr. Huvudets omkrets är 22,5 cm.
Foster som utsätts för ljudstress reagerar genom att hjärtat slår fortare - men de vänjer sig. Om ett foster utsätts för upprepad ljudstress reagerar det allt mindre på ljudet. Det kallas tillvänjning, habituering, vilket är en form av inlärning.Även om barnet fortfarande får syre genom moderkakan så börjar lungorna att producera surfactant för att förbereda fostret inför ett liv på utsidan. Det är ett ämne som gör att alveolerna hålls utspända så att lungorna inte kollapsar och klibbar ihop sig när vi andas ut. Innerörat är nu helt utvecklat och fostret kan känna skillnad på upp och ned. Innerörat kontrollerar nämligen balansen.

MAMMAN:

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Det är inte ovanligt med halsbränna och ryggont.På grund av att blodmängden i kroppen ökar och att kroppstemperaturen stiger något får många kvinnor en rosig hy under graviditeten. Huden sväller och tar upp mer fukt, den kan också bli fet och finnig. Den ökande blodmängden innebär också att du svettas mer.


16/11

idag har jag tjänat lite pengar och jobbat av en del av min skuld till stefan. jag har städat hos honom och rivit lite tapet och provmålat med färgen vi hittade. 600:- bora på skulden i alla fall. i morgon blir det till att fara til ikea med honom och kolla på matta och jag ska smita över till barnavdelningen och titta lite på babysaker :) sen blir det att åka till färghandeln och försöka hitta en anan färg eftersom den vi hittade sist visade sig vara för mörk. stefan har inte allt för bra koll när det gäller färg så jag får hjälpa till, till min stora lycka eftersom jag älskar att inreda och fixa :) sen åker vi nog förbi mio så han får beställa sin soffa.
planen var att jag skulle förbi atsub i morgon men det får nog bli på tisdag då mste jag verkligen dit för då e de skrivar kurs :D och den får jag inte missa.
annars försöker jag bara ta det lugnt och ta dagen som den kommer eftersom jag e jukskriven och ordinerad mer vila framför allt lugna ner mi pykiskt eftersom ag har för mycket sammandragningar. men det har vari bra sen jag åkte upp till norr. lite mer sen jag kom ner till stockholm men inte alls lika mycket som innan jag åkte in på sjukhuset.

lilla katten har fått ett namn! han blev öpt efter en amerikansk fotbolls spelare, jerry rice så nu kallas kattkillen för rice men tror inte han fattar att han har ett namn han springer runt och spinner , äter och leker i sin egna lila värld :P

bloggar

har suttit och läst mammabloggar om förlossnings berättelser och tittat på massa bilder av nyfödda små bebisar och OJ VAD JAG LÄNGTAR! klart att jag vill att lillkillen ska stannakvar tiden ut så att han mår bra och allt går så bra som möjligt men oj vad jag längtar vill ju att han ska komma nu så jag får krama om min lilla prins vill se hur han ser ut länggtar så! oj vad jag tjatar men sitter med världens leende och kan inte sluta le det känns underbart att vara gravid och jag vill krama lillkillen!

Jamie är namnet som står högst på listan just nu gillar det namnet och känns som om det skulle passa.
får se om det blir en Jamie Stefan Jan har fortfarande tid på mig men det känns som om det kanske är vad han kommer heta :P

vill ha min bebbe nu! :D

11/11 magen!

magen 22 veckor + 3dagar (23 veckan) den 11 november!


10/11

nu är det bestämt att jag ska få med mig en liten kattunge hem till stockholm, får se när jag åker hem bara men inte innan helgen för jag behöver några dagar till i lugnet.
vaknade idag med en otrolig ångest....drömde sånnaa mardrömmar i natt att jag inte viste vart jag skulle ta vägen. klev upp i morse och tänkte att det kanske skulle kännas bättre om jag gick ut på en promenad. det hade snat och var så otroligt vackert men sen kom jag på....jag är mitt ute i ingenstans och det är bara tysst och vitt. vad gör man för att bli av med ångesten när inget finns att göra och man inte vet varför man fått den?
ska åka in med monica och sandra till hoting idag och kolla runt lite i ministaden. skka passa på att ringa lite ärenden också. och sen ska jag gosa ännu mer med katterna och ta det lugnt.

drömde igår att jag födde mitt lillabarn. stefan var med som planerat och jana kom in till sjukhuset men det visade sig att hon också skulle föda. tvillingar men med martin sofias kille. dem väntade två små flickor och jag en pojke men när vi väl födde blev det en pojke och en flicka för dem och en liten flicka för mig. inte gjorde det ont heller det var helt smärtfritt att föda dock var hela drömmen så sjuk och konstig....men lite häftigt var det och även om det kommer vara bra mycket mer smärtsamt att föda på riktigt längtar jag som attans tills lillen vill komma ut och jag äntligen får krama om honom och hålla honom i mina armar. det är ju inte allt för långt kvar med tanke på att jag idag går in i 6 månaden :) tiden bara springer iväg och på ett sätt känns det skönt för snart får jag träffa lillen men samtidigt är det skrämmande hur fort tiden går...känns som det var förra veckan jag fick för mig att göra grav-testet och fick veta att jag var gravid.
har fått två nya ultraljudstider också. 22 december och 21 januari så då får jag se lillkillen igen och det är alltid lika kul. tycker dock lite synd om honom eftersom det började se lite småtrångt ut på senaste ultraljudet och det bara kommer bli trängre...måste vara skönt för honom när han kommer ut att äntligen få sträcka på sig och inte behöva ligga ihopträngd. fast än så länge har han ju i alla fall lite plats.

så katten som  ska med hem, problemet är att det tydligen är djurförbud på alla bussar ner till stockholm och tåg är på tok för dyrt för mig att ta. ska kolla upp om man kanske kan skicka katten med tåget dock och sen se till att någon hämtar upp honom på stationen i stockholm. namnfunderingarna går på för fullt....han skulle passa att heta Yoda men änddå inte, Puma känns så mesigt så jag vet inte riktigt vad jag ska välja....men det löser sig nog.

ne nu ska ja ta o fixa till mmig så jag kan åka till hoting snart.

vattenfall

mitt i skogen fanns det ett vattenfall


mys!


sitter framför brasan och myser hela dagarna

katterna är med och fikar

även kattungarna e med :P

lite mer läsande framför brasan

så blev man en klätterstälning

mys med katter

berget en bit från huset


ett varv runt huset


oj, oj, oj

nu går tiden fort....i vecka 23 nu så skulle bebisen få för sig att titta ut är det över 50% chans att lillkillen överlever! men han kan få stanna sina 125 dagar tycker ja :P
lillen lever loppan där inne och sparkar och har sig som sjutton, fick se honom på ultraljud i torsdags innan jag skrevs ut från sjukan. oj vad stor han har blivit och va mycket trängre det var för honom :P inte konsigt att jag känner allt så tydligt.
vi e uppe i norr 70 mil upp från stockholm o har semester hos monica, rebecca o sandra o alla djuren. lutar åt att jag får med mig en liten katt hem...en svart liten kille som än så länge saknar namn men har en del förslag.
chilli, yoda, puma och zombie :P simpson kanske vi får se....men nu ska ja upp o sova

vecka 23

Bebisen

Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.

 

Bebisen bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen “på riktigt”, istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små “skutt” i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.


dag 4

ade svårt att somna i natt. men inga problem med att sova :P när dem kom in för att kolla vad jag ville ha till frukost vände dem i dörren och sade att jag skulle ringa på klockan när jag ville ha frukost istället. fick sova till 10. Min mir ringde och snackade lite skit ett tag sen blev det till att trixa med datorn för att lyckas med att få internet att fungera.
har mått väldigt bra de senaste dygnet så nu väntar jag på att läkarna ska komma och bestämma om jag får åka hem och vila upp mig hemma istället. dock får vi se hur det blir eftersom jag inte lyckades behålla frukosten jag fick...kan ju vara så enkelt som vanligt gravidillamående vilket jag hoppas men har jag otur har det med svin-influensan eller medicinerna dem ger mig att göra...aja får väll veta inom några timmar antar jag.
Läste på amandas blogg att hon hamnat på sjukan i nat...:( undrar vad det var för nått och hur det är med henne och bebisen. utifrån vad jag läste verkar det som om det är bättre i alla fall så jag hoppas på det.
börjar bli sjukt frustrerande att bara ligga här på rummet....tråkigt som f*n att verkligen inte kunna göra någonting....eller att inte ha något att göra är igentligen inte problemet det är de faktum att jag inte FÅR gå ut inte ens bara uat i korridoren.....

nu har det slutat snöa....var nästan helt vitt när jag vaknade med all snö som yrde omkring över himlen men nu verkar det som om det regnar istället :P fast mycket mer än regn kan man väll inte vänta sig i början av november :P

ne nu ska jag ta och vara lite social med folk...ringa lite så man får nån kontakt med mänskligheten :D


NÖFF!!!

mått väldigt dåligt den senaste tiden och idag fick jag min förklaring....svininfluensan!
i lördags somnade jag vid åtta på kvällen, kl 9 vaknade jag igen med otrolig smärta i magen. det visade sig vara sammandragningar och kl 4 på natten ringde jag och väckte sofia. hon körde in mig och efter ett par timmar fick jag veta att lille killen mådde bra (kunde äntligen andas ut) jag fick bricanyl mot sammandragningarna och order om att vila mycket! så jag åkte tillbka till stefan och lade mig...jag hade feber hela nästa dag och natt upp mot 40 grader och kunde knappt röra mig men på kvällen hade jag slutat kräkas så jag lyckades i alla fall få i mig lite mat och dryck.
på måndagen körde stefan mig till MVC eftersom jag fortfarande var för hängig för att ta mig dig själv.
min läkare tyckte att jag verkade väldigt sjuk och med tanke på att jag inte varit frisk på över en månad så skickade hon mig ögona böj till danderyd med en remiss för att reda ut vad det kunde vara.
vid 4 tiden på måndagen blev jag inlag oc vid nio på kvällen gjorde man en lungröntgen som visade en liten infektion men inget allvarligt. jag blev kvar över natten och på tisdag morgonen kom läkarna in och förklarade att dem skulle testa för svininfluensan och att fram till att dem fick svaren så skulle jag vara isolerad.
min läkare på MVC kom förbi eftersom hon även jobbar på danderyd och verkade lite fundersam över att att jag var isolerad eftersom jag inte varit det från början och det verkade på henne som om jag skulle få åka hem senare under dagen eller senare morgonen efter.
testsvaren skulle komma på kvällen men nej. dem kommer vid fruksosten istället blev svaret. morgonen kom men inget svar. dem kommer vid lunch blev svaret och det gjorde dem.
 läkaren kom in i full skyddsmundering och förklarade kort att testet hade varit possitivt och att jag hade svininfluensan. dem skulle påbörja behandlingen snart och jag skulle bli kvar på sjukhuset ett tag.
nu har jag fått medicinen, stefan har även räddat mig från att bli galen snäll som han var kom han förbi med lite mcdonaldsmat och godis och tidning så nu kna jag hålla mig någorlunda sane ett tag till :P

annars händer inte mycket här på mina 12 kvadratmeter.....

vecka 22

Befruktning skedde ca
Du har gått
Men du är i
Du är i
Du är i
Du har gått
Och har ca
Förlossningsdag ca


BEBISEN:

I vecka 22 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 510g.Skelettet syns på röntgen.Navelsträngen fäster fortfarande långt ner på buken.Fett inlagras under huden.  Hudens talgkörtlar fortsätter att producera fett som tillsammans med avstötta celler och hår blir vernix caseosa (fosterfett) som täcker huden. Fosterfett är viktigt för hudens fortsatta utveckling, annars skulle fostervattnet påverka huden. 

MAMMAN:

Du har fått kontakt med ditt barn. Fortfarande kan sparkarna komma med flera dagars mellanrum - så oroa dig inte!

 
De flesta gravida kvinnor har också "vuxit in i graviditeten" - släppt oron och anpassat sin vardag efter graviditeten. Du kan fortfarande böja dig och sitta obehindrat. Tänk på din kroppshållning, så att du inte får besvär med ryggen längre fram. Be din man hjälpa till med att hitta en bra hållning åt dig!  Eventuellt kan det komma ut mjölk ur brösten.Montgomerys körtlar som sitter på vårtgårdarna, växer och producerar ett ämne som ska skydda bröstvårtorna.

RSS 2.0