31-01-10

hade jätte kul igår och önskar att jag hade orken att skriva om de men de får bli en annan dag...har inte varit helt pigg idag tyvärr........fixar och donar med allt som e på gång ska bli skönt när allt är klart.
önskar att jag kunde "ta över" min vän och prataåt honom/henne i denna jobbiga situation men icke.....tyvärr e de fysiskt omöjligt även om jag önskar...
ne nu ska ja sluta babbla skriver mer så for jag orkar....


dålig uppdatering

varit dålig på att uppdatera men de blir så när de e mycket som händer och man inte har orken...
min dator verkar sjunga på sista refrengen så jag kan inte andvända den....därför e de lite svårt att uppdatera lika ofta som vanligt.
sen sover jag otroligt mycket just nu eftersom jag måste vila...lillkillen e ju som sagt ivrig på att komma ut. jag skyller på hans blivande gudfar som har köpt amerikanskafotbolls saker till honom, klat han vill ut så de e ju snart superbowl :P
idag ska jag iallafall ta mig ut i världen. stefan fyller 30 i morgon så idag ska de firas  fast de blir lugnt för mig som är ute på nåder så inge spring inte men middag o trevligt sällskap blir det i alla fall, ska även agera taxi chaffis till födelsedagsbarnet så han slipper frysa i komunaltrafiken på sin stora dag. fast när dem är ute o festar efter middagen ska ja mysa med homer i soffan tills dem vill bli hämtade. anar att ja kommer somna :P

har saker påå gång men de ska ja inte skriva om här...berättar så fort de e klart o jag kan. men kan säga att de känns både befriande och jobbigt på sammagång men men....

nu ska ja börja leta reda på något jag kan ha på mig i kväll. men ska försöka skriva snart igen om inte annat måste de ju upp magbilder i morgon för då har jag gått 34+0 och är i vecka 35! det närmar sig med stormsteg!

där ser man

när jag kom in berättade dem att dem inte skulle stoppa honom om han ville ut, sen kopplade man mig till en ctg som visade att hans hjärtljud var bra och att jag hade värkar. läkaren gjorde sin undersökning och man såg att livmoderhalstappen hade blivit mjuk och kortatsner till 2 cm.
dem gav mig en spruta med bricanyl i alla fall bara för att se om de ville sig och lite bättre blev det men sen satte det igång igen. alla blodprover visade att jag är frisk så det handlar inte om de tydligen.
tillslut fick jag komma upp på avdelning 12 för att sova och vänta och se hur det utvecklade sig under natten.
efter ett tag lyckades jag tillslut iallafall somna fast kan inte påstå att jag sov bra, eller länge och jag vaknade en massa gånger....men nu verkar det som om han har lugnat sig lite och kanske bestämt sig för att det är ganska bra därinne i magen. om det fortsätter vara såhär lugnt under dagen får jag åka hem redan ikväll, dock med ännu fler läkarbesök för att kolla så han mår bra.
känns skönt att det verkar som han vill vara kvar ett tag till och växa på sig men samtidigt känns det lite snopet att ha varit så nära att få hålla honom i mina armar.... 
men som sagt dagen e inte slut än...

åker in...

åker in och kollar nu....uppdaterar så snart jag kan

?

kan det vara på gång igen? har precis tagit två alvedon för att se om det går över och i hopp om att jag ska kunna vila litew men blir det inte bättre åker jag in igen. pratade med BM och hon sa att jag skulle de. men denna gången kommer BB-väskan med i så fall.....får se hur de blir jag hoppas på att de går över och e "falskalarm" så jag får sova lite och lillen får växa lite mer.
men jag uppdaterar senare

lite bilder

   
fotboll till lillen -*- my love, my baby
  
nova <3 riccardo


magen 23/1

 
[magen från vänster][magen från höger]

[magen framifrån]
 
[magen snett från vänster][magen snett från höger]


vecka 33+0 (34)

Befruktning skedde ca
Du har gått
Men du är i
Du är i
Du är i
Du har gått
Och har ca
Förlossningsdag ca



Bebisen

Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

 

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

Du

Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här “övningssammandragningarna” för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller “verkliga” sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.


Frågestund

tänkte att ni skulle få ställa lite frågor så nu har ni två dagar på er att skicka alla frågor och funderingar så ska jag svara så bra jag kan :)

uppdatering

ledsen att jag inte skrivit på ett tag. jag fick igår (söndag) tillslut komma hem från sjukhuset dock med starka förmaningar om sängliggande....jag måste ta det otroligt lungt eftersom lillen är pigg på att komma ut är risken stor att han blir otålig snart igen och försöker ta sig ut igen :P men vi får se. varje dag känns som en vinst att han stannar i magen och får utvecklas lite till.

i morgon ska jag till tandläkaren på näst sista besöket gällande mina tänder så jag tillslut kan få en framtand som ser bra ut ( efter 18 år):P och sen ska jag till stockholms bostadsförmedling och fylla i lite papper i hopp om en lägenhet.

på onsdag ska jag ta det lugnt och kanske ta en fika med emelie och bara ta det lugnt.

sen ska jag denna vecka också kolla flödet på navelsträngen men de sade läkaren att hon tror kommer vara bra så innget att oroa sig över.
sen ska jag även få tid för att göra ett nytt tillväxtultraljudd nästa vecka skulle lillkillen inte ha ökat i vikt som han ska är det prat om att dem ska starta förlossningen. och jag tror tyvärr inte han kommer gå upp så mycket som han skulle behöva vilket läkaren har sagt att jag ska vara förberedd på. så nästa vecka får vi se men då kanske jag blir mamma till en liten februaripojke :)

ne nu ska jag lägga mig och sova, jag behöver ju all vila jag kan få ;)

hoppas!

idag har de sett bra ut, hade lite värkar i morse som jag skrev men efter att jag fick medicin mot dem har det varit lugnt och jag har fått varit uppe och rört på mig lite. och om de fortsätter såhär så får jag troligtvis åka hem i morgon efter lunch! :) yeah!
ska bli så skönt att få komma hem, ja tröttna snabb på att bara ligga i sjukhussängen o stirra i taket när ja lika gärna kan ligga i min egna säng o kolla på tv o gosa med katten. men men.
jag måste dock vara jätte lugn och i princip bara sova o vara sängliggande när jag väl får komma hem eftersom dem tror att risken e ganska stor att han försöker komma tidigt fast dem lyckades stoppa de denna gång. sen får dem se när jag ska på tillväxtultraljud igen, har han gått ner 3% så tar dem ut honom så de e ju inte helt säkert att han kommer vara kvar i magen sin 1 och ½ månad men vi får se.
men nu är jag i alla fall förberedd på att han kanske kommer tidigt så nu blir det nog inte lika kaosartat om dem skulle säga att dem väljer att inte stoppa de nästa gång de drar igång.
men som sasgt vi får se.
nu ska ja i alla fall snacka lite skit med vännerna över msn och sen blir det till att sova .)

godnattt på er

värk....

vaknade till ett par gånger i natt av molvärk i magen så nu på morgonen gjode dem en ctg + en undersökning. dem konstaterade att barnets hjärtslag var bra men att jag som jag trott hade värkar/sammandragningar som kom och gick. så nu ska jag få medicin för att bli av med de. undersökningen visade iallafall att jag inte öppnat mig mer så det var positivt.  uppdaterar mer snart

mmmhmmm...

nu har dem valt att ta bort droppet som stannade av värkarna för att se om han har bestämt sig för att stanna kvar i magen.
det kom in en barnläkare och berättade vad jag har att vänta om lillen kommer den närmsta tiden, men det ser väldigt ljust ut och han skulle inte behöva mycket vård trodde dem men han skulle få stanna en månad i så fall och kanske få hjälp med andningen ( dem tror dock han skulle slippa respirator) sen skulle han ju kontroleras vad gäller maten eftersom hans mage troligtvis inte skulle tåla så mycket på en gång. men allt som allt sa dem att prognosen var ljus om han skulle få för sig att komma.
berit och jag pratade om olika senarion. om värkarna skulle sätta igång nu när dem tog bort droppet, om dem skulle behöva ta ut honom, om han inte skulle växa om jag blev utskriven, uniufär var gränsen gick innan dem skulle ta ut honom. ja jag fick nog svar på de mesta och innan hon gick sa hon att om det sätter igång redan inatt igen så får du se till att knipa tills i morgonkväll för då går jag på mitt pass :)

nu på kvällen gjorde dem ett ctg för att kolla hjärtat en extra gång och jag väntar på svar...hans bpm hade sjunkit från 145-155 som han normalt har till ynka 112-118....men dem viste inte riktigt varför...
jag har även fått min andra spruta med kortison idag för att hans lungor ska bli klara snabbare.

men nu är det bara till att vänta och se....jag hoppas ialla fall att han stannar ett tag till och att jag får åka hem på söndag även om jag tvivlar....det är ju så otroligt trist att ligga på sjukhus och bara stirra upp i taket hela dagarna...

händer inte mycket...

läkaren var inne snabbt och sade att dem förstätter med värkstoppande droppet och att jag senare idag ska få en till kortisonspruta så lillen lungor utvecklas mer. varje dag med bebisen kvar i magen är bra sade dem och nu väntar jag bara på att dem ska komma igen och berätta lite mer så jag vet vad som händer och hur framtiden ser ut.
fortfarande ordinerad sängläge men snart kanske stefan får köra mig i lite rulstol så jag kommer ut från rummet i alla fall :)

kaos och värkar

jag åkte till danderyd för att göra tillväxtultraljudet och jag var övertygad om att de skulle vara bra eftersom det sett så positivt ut den senaste tiden med hans växtkurva. att jag hade lite smärtsamma sammandragningar igår tänkte jag i alla fall ta upp med läkaren men jag trodde att de va som de skulle.
men oj så fel jag hade.....

ultraljudet visade att lillkillen inte växer han hade en alvarligt undervikt som läkaren vill äta vidare på. efter ännu ett läkarbesök med ultraljud fick jag komma in till ett rum med ctg för att mäta lillens hjärtljud och kolla mina värkar/sammandragningar som blev värre och värre.
läkaren kom snabbt in och sade att jag kanske skulle få stanna kvar för att mäta mer eftersom han var liten men i så fall skulle de vara över natten och jag kunde gå och äta lunch i godan ro innan dem skulle lägga in mig. men det vände snabb och ingen lunch blev det...
mina värkar tog fart ordentligt och blev kraftiga så läkaren kom in och kollade livmoderhalstappen och kunde nu se att inte bara var värkarna täta och starka jag hade dessutom öppnat mig en centimeter och moderhalsen hade mjuknat upp....
man gav mig en spruta bricanyl för att försöka stanna av värkarna men det hjälpte inte och efter bara en halvtimme tog man ner mig på förlossningen istället. där satte man genast in värkhämmande dropp för att få värkarna att sluta, man gav kortison för att lillen ska utveckla sina lungor snabbare ifall  dem inte lyckas stoppa värkarna. man inser nu också efter ett tag att jag har öppnat mig 1 ½ centimeter så det har ökat men tillslut verkar det som att droppen sakta börjar fungera. jag har inte lika ont och värkarna avtar, även om dem inte försvinner helt så märks det en otrolig skillnad.
jag fick även smärtstillande och akupunktur för att slappna av och hantera smärtan och kanske blev jag lugnare av nålarna men inte gjorde de mindre ont. den biten fick smärtstillandet klara av.

nu har jag fått flytta till avdelningtolv men jag har fortfarande droppet med värkhämmande som tydligen ska sitta i  48 timmar. sen har jag fått antibiotikadropp i två omgångar eftersom jag har fått en ordentlig urinvägsinfektion jag inte själv kännt av.

i morogn hoppas jag på att få veta mer om vad som händer och hur dem tänker. idag har det mest varit kaos,
läkarna säger att vi hoppas vi kan stoppa detta annars blir det till att föda barn VÄLDIGT snart och allt jag kunde tänka var...men han ska ju inte komma på två månader, och dessutom har jag ju inga kläder till honom, allt jag köpt kommer vara förstort!....knäppa saker man hakar upp sig på i kaos situationer...
nu känner jag bara att jag hoppas han vill stanna därinne ett tag till men jag litar på att sjukhuspersonalen vet vad dem gör och mår han inte bra i magen så ta ut honom. huvudsaken är att han mår bra.

nu ska ja försöka sova. försöker uppdatera er i morgon

ultraljud snart

är uppemed tuppen :P nu ska jag göra gröt så jag får i mig lite frukost sen blir det till att åka mot danderyd och göra ultraljud och ctg. får se vad dem säger om mina sammandragningar och magsmärtor....

dagen

idag var jag på atsub. snackade masssa skit och fikade :) blev mycket senare än vad jag trodde men nu e ja hemma och ska ta de lugnt. hade tänkt träffa jocce men eftersom de blev så sent på atsub blir det till att göra det nån annan dag.

har haft smärtsamma sammandragningar hela dagen idag...känns som en extremt smärtsamm mensverk men de har inte varit regelbundet och det har varit allt från timmar till minuter i mellan så de e nog inte jätte allvarligt. som tur är ska jag till läkaren i morgon så vi får se vad dem säger men antagligen e de de vanliga att jag ska vila så får väll se till att sova massor nu.

amanda på atsub som oxå är gravid (ska ha barn 21 juni) har fått en ordentlig babymage nu :D är så gulligt eftersom hon e så liten i kroppen ser den så stor ut :P men härligt att se och större kommer den att bli .
ne nu ska ja fixa middag sen ska ja lägga mig på soffan o vila

lägenhet



jag vill ha denna lägenhet...håller tummarna för att jag får den...borde få svar inom några dagar

mvc - check!

nu är jag hemma från barnmorskan :) lika trevligt som vanligt att träffa henne :) men det känns lite ensamt att gå dit helt själv men men...
allt såg i alla fall bra ut och det visade sig att lillen FIXERAT sig :) så det kan vara därför jag kännt att det stramat och "pirrat" så långtner i magen.
bokade in min på en föräldrakurs som börjar nästa vecka också :) det ska bli riktigt kul! stefan som ska med på förlossningen ska följa med (ska bara kolla att han kan först) på första mötet där vi kommer få se film om förlossning och träna på andningen så att han kan hjälpatill att påminna mig om andningen när det väl är dags.

Blodtryck: 116/79
Vikt: sammanlagt + 6 kilo
Lillens hjärslag: 138 bpm
Äggvita i urinen: ingen alls (jätte bra)
SF-mått: 31 ( bra, fortfarande över medel)
Fixerad: ja

skönt att allt såg bra ut, nu ska jag bara på tillväxtultraljudet och ctg på torsdag och kolla att allt där (lillens vikt m.m.) också ser bra ut :)


mvc snart

nu ska jag snart iväg till barnmorskan på min rutinkontroll. får se hur mycket magen har växt :)
lillen har nu på morgonen bökat runt i magen jätte mycket! han puttade ut rumpan så mycket att jag fick en stor "knöl" på magen :P lite jobbigt är det att röra sig när han håller på men samtidigt är det helt underbart när han sparkar runt därinne :D
kommer in senare och skriver hur det gick hos mvc

dagen...

ingen bra dag idag....stannade hemma eftersom jag tydligen kanske smittats med magsjuka och inte ville riskera att smitta emelie och lilla lukas. sovit från och till hela dagen och knappt orkat göra nått....ringt lite dit jag skulle i alla fall så jag har fått en del gjort...men de är ingen bra dag idag...har en såndär obehagskänsla i hela kroppen som jag inte vet var den kommer ifrån eller hur jag ska bli av med den....ska försöka lägga mig tidigt ikväll och hoppas på att känslan är borta i morgon...

veckans planer:


Måndag:
Följa med emelie och lukas till öppnaförskolan i farsta och träffa lite unga mammor.
Tisdag: MVC träffa barnmorskan och göra rutintester + mäta magen m.m.
Onsdag:
Torsdag: Tillväxtultraljud + ctg på danderyd . Självförsvarskursen börjar igen.
Fredag:
Lördag:
Söndag:

Jag ska försöka hinna städa lägenheten ordentligt denna vecka också. sen ska jag ringa om lägenheten, till försäkringskassan och till min skola och lösa den sista månaden innan lilla jamie kommer. jag ska försöka åka in till ATSUB och hälsa på och ta en fika och prata lite. så vi får se hur veckan blir :)



så snabbt kan planer ändras...sofia som jag träffade igår skrev på msn att hon nu är magsjuk så risken är ganska stor att jag blivit smittad och snart själv kommer vara sjuk. känns som en dum ideé att träffa emelie och lukas och smitta dem så det blir till att stanna hemma istället....trist men kanske för de bästa...

design

nja kan väll inte påstå att den nya designen är den snyggste men nu har jag i alla fall lärt mig hur man gör :) har suttit och trixat med färger i en evighet eftersom jag kan noll om HTLM-koder men men blir nog till att ändra till lite mindre skrikiga färger snart men  än så länge får den vara rosa :)

komentarer

finns det ingen som kan skriva en komtentar eller två på nått inlägg? jag har inte fått en enda komentar den senaste månaden trots att mitt antal läsare har ökat....vore kul att få lite respons :) om inte annat för att få se vilka det är som läser min blogg :P

dags att fira!

idag är det exakt 2 år sedan jag tog mina saker och flyttade hemmifrån och även om det inte alltid har varit lätt (oftast motsattsen) så måste jag säga att det var det bästa jag kunde ha gjort. jag fick chansen till att starta upp mitt liv, chansen till ett rättvist liv där jag sakta men säkert har kunnat bearbeta vad jag varit med om. det känns så bra nu har jag snart det livet jag förtjänar med egen lägenhet och utan depprision. nu kan jag vara lycklig! och snart har jag min lilla son här och då ska jag göra allt för att bli en underbar mamma och ge honom alla chanser i livet, en stabil grund att stå på, självförtroende, känslan av att vara älskad ja jag ska göra allt jag kan för att han ska få allt det jag inte fick.

magbilder 17/1

 
[magen från vänster][magen från höger]

[magen framifrån]
 
[magen snett från vänster][magen snett från höger]


denna vecka :)

Befruktning skedde ca
Du har gått  
Men du är i
Du är i
Du är i
Du har gått
Och har ca
Förlossningsdag ca

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

 

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.



än så länge har jag bara gått upp 5 kilo så där ligger jag lite efter. magen växer så det kankar och ligger över "normalstrecket" så den är inte liten ;) lillkillen får jag svar på hur mycket han har växt nu i veckan.
lilla jamie rör sig som aldrig förr och är verkligen aktiv och det känns underbart!

magbilder 10/1

 
[magen från vänster][magen från höger]

[magen framifrån]
 
[magen snett från vänster][magen snett från höger]


vecka 32 (förra veckan)

Bebisen

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

 

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika


underbara personer!

fick ett mail av jamie´s faster. hon undrade lite om hur vi har det och skrev sen att jamies farmor och farfar undrade om det var okej att dem köpte spjälsäng och skötbord till lillen :) nu har ja ju redan en sjpälsäng men dem ska köpa madrass och annat till sängen och ett skötbord :) dem är helt underbara och jag är så glad att jamie kommer få ha dem i sitt liv! det känns skönt att veta att även om hans släkt inte blir stor så kommer den i alla fall bestå av fantastiska människor :)

lägenhet

tur i oturen.
 eftersom helene inte får flytta hem igen så är hon snäll nog att skriva in mig på kontraktet till lägenheten och sen får jag byta deras stora 3á till en mindre trea eller en stor tvåa som ligger någonstans i botkyrka. så snart blir det nog flytt. att jag byter till mindre är för att det går fortare att få igenom. hade inte hotbilden varit som den är mot helene hade jag kunnat flytta in i deras lägenhet direkt men jag vill ju att dem ska kunna komma hem till mig och ficka eller äta middag nån gång i framtiden så det blir till att byta. men det ser i alla fall ljust ut :)

wii

träffade jocce, linda och anders ( + lilla theo) i veckan :) var jätte trevligt vi snakcade massa skit och spelade wii, måste säga att jag är helt värdelös på racingspelet men bowlingen gick ganska bra. jocce vinner dock priset för sötaste spelaren eftersom det såg ut som han stod och spelade baseball med helakroppen istället för bowling :P tråkigt bara att jag var så trött och att jag skulle upp till läkaren dagen efter....åkte hem redan vid 11 men sen tog den en och en halv timme att åka och det var definitivt inte vart ute...men men får se till att träffa dem snart igen när jag är lite piggare och dessutom inte har ett tidigt läkarbesök att komma upp till dagen efter.

glukosbelastning

jag fick ställa in min glukosbelastning i solna i veckan eftersom jag var tvungen att hjälpa till med riccardos inskolning men jag lyckades med lite hjälp från helene boka om den till vårdcentralen i tumba. måste säga att "socker drycken" man skulle ha i sig var äckligare denhär gången eftersom det var en lilten flaska med högkoncentrerad vätska istället för en kanna mer utspädd, dessutom hjälpte det ju inte att man varit tvungen att fasta tolv timmar innan och var illamående av hunder och bara hade 5 minuter på sig att dricka geggan....blä!
sen fick jag sitta i två timmar och låta kroppen bryta ner det men läkaren sade att allt såg bra ut precis som vi trott innan så det var ju positivt och nu slipper jag göra en glukosbelastning igen :)

tillväxt

jag var ju på tillväxtultraljud och ctg för en och en halv vecka sen och ska ju berätta hur det gick också :) blodflödet såg jätte bra ut i navelsträngen och hans puls var bra. han var livlig som vanligt och sparkade runt :) fostervattenmängden såg också jätte bra ut och mitt blodtrycka var som det skulle. hade lite sammandragningar som vanligt under ctg´n men det var helt okej. och nu till det bästa: lillkillen har följt sin kurva i vikt och ÖKAT 3% så nu ligger han inom normalgränsen! även om han precis har hoppat upp på den så är han i alla fall där :) så det känns underbart! hoppas att det fortsätter lika positivt ska på ett nytt tillväxt ultraljud i nästa vecka så då håller jag tummarna för att han har hoppat upp några snäpp till ;)

min dator...

min dator har länge varit dålig och jag har skämtat och sagt att den försöker ta självmord men idag fick den verlkigen nog på riktigt verkar det som... mitt i att jag satt och läste bloggar så fick jag bluescreen så jag startade om datorn men efter 5 minuter blev det bluescreen igen. denna gång såg jag till att leta reda på min externa hårdisk så jag kunde flytta över bilder och annat men innan jag han få över allt jag ville så blev det bluescreen igen....som tur är finns alla babybilder i bloggarkivet så dem har jag kvar och det viktigaste lyckades jag få över.
efter mycket kämpande eftersom datorn inte ens ville starta upp i felsäkert läge lyckades jag starta om och ominstalera allt på datorn så efter ett par timmar var den igång igen :) måste säga att jag är riktigt stolt eftersom jag inte kan ett skvatt om datorer men lyckades ialla fall :) så nu har jag en dator som fungerar:)

uppdatering

ska dela upp den saenaste tiden i flera inlägg så att det inte bara blir ett enda jättelångt hade jag tänkt. jag har varit och hjälptill med min brorsdotter nova, hennes lillbror och deras mamma. de hände helt sjuka saker hos dem pga av en person vilket resulterade i att den senaste veckan har varit som att leva i en ganster film....men jag vill inte skriva allt här eftersom det nu är ett polisärende och jag dessutom inte vill hänga ut deras liv då dem varit med om på tok för mycket den senaste tiden. under vackan som gått har jag ialafall fått lära mig att jag kan vara mamma då jag hjälp till att ta han om en 5 åring och en ettåring, inskolning på dagis m.m. även om det var mycket på en gång och det blev mer utmattande pga omständigheterna runt om så känndes det bar att kunna hjälpa till och även få bevisat att jag kommer bli en bra mamma. men sen underlättar det att lilla nova och riccardo är helt underbara! helene ( deras mamma ) är en av de mest fantasktiska människor jag känner och det känns som ett stort privilegium att ha henne som vän! men nu är dem alla fall i säkerhet i skyddat boende och det känns jätte bra. lite tomt att inte ha dem omkring sig och jobbigt att inte kunna komma och hälsa på dem just nu men huvudasken är att dem har de bra. jag kan nog behöva sova ut lite efter allt som hänt också. jag hoppas bara att dem får komma till ett ordentligt boende snart och att allt detta går fort så dem kan få leva ett bra och mer normalt liv för de förtjänar dem verkligen!

tyst...

vet att jag inte skrivit på ett tag men det har hänt en del saker som gjort att jag fått åka iväg och vara stöd. jag kommer nog vara borta ett tag men jag ska försöka skriva lite ialla fall....men en sak kan jag säga det är att jag inte kan förstå hur vissa personer kan leva med sig själva....

vaken

nu bär det av till danderyd alldeles strax. nyfiken, spänd och nervös på ultraljudet :) får se vad de visar, kommmer in senare under dagen och berättar hur det gick

.middag och sova.

lagade stekt potatis med fläskkotlett till middag och så blev de lite morötter till. smakade riktigt gott och måste säga att de föll mig mer i smaken än lunchen ja gjorde....blev inte riktigt nöjd med den....omelett med bacon och morötter och ost i var de som serverades tillsammans med mackor.
ja nog pratat om mat
funderar på om jag ska gå och lägga mig och försöka sova så jag orkar vara lite pigg i morgon när jag ska till danderyd men känns som om jag bara kommer vända o vrida på mig om jag försöker sova nu...så vi får se.
imorgon ska jag först på tillväxtultraljud för att få veta att lillen växer och kanske till och med få svar på om han e liten bara för att både jag och hans far var de som små eller om det beror på något annat. sen ska jag få ta lite prover och göra ctg igen, det är så mysigt att ligga och lyssna på hans lilla hjärta och de ska bli jätte kul att få se honom på ultraljudet också.
efter sjukhuset blir det till att ta sig in till stan till min stödperson för att kolla lite om lägenheter o så. hoppas att vi kommer på något.
ne nu ska ja ta en mandarin sen ska jag nog försöka somna i alla fall

samling magbilder :)


(tryck på bilden för att förstora)
nu kan man verkligen se att magen har växt :) känns kontisgt att den blivit så stor men det känns helt underbart, min älskade lilla son ligger ju där inne och växer och snart får jag äntligen träffa honom

 


05-01-10

träffade min underbara barnmorska idag. och allt såg bra ut :)

Blodtryck - 113/74 (bra)
Bebis hjärtslag - 140 bpm (bra)
Blodsockervärde - 4,9 (bra)
SFmått - 30 (bra)
Vikt - +6 kilo

sen pratade vi om förslossningen eftersom den sakta men säkert närmar sig ( själv tycker jag att veckorna springer iväg :P) vi pratade lite om hur det går till, vad jag undrar över, hur jag känner inför den, smärtlindring och lite sånt. men som det är just nu är jag inte så orolig. det blir ju som det blir och jag tror att dem som jobbar på förlossningen vet vad dem gör och sen tror jag på att jag kommer kunna hantera smärtan och vad gäller smärtlindringen känner jag mig lugn. nästan lite oroad över att jag inte har nån rädsla inför förlossningen men jag får se det som någonting positivt. sen vet jag ju att det kommer göra otroligt ont att föda barn men samtidigt vet man varför det gör ont och bara det gör att man kan slappna av sen vet man ju att det kommer gå över inom en överskådlig tid och så får man ju ett mirakel i slutet av det hela :)
sen sade även barnmorskan att jag måste vara uppmärksam på om förlossningen skulle sätta igång eftersom risken är att han kommer födas förtidigt så vill hon att jag ska vara beredd på det.

jag har tittat efter lägenheter nu och bostadsmarknaden ser inte bra ut....måste verkligen hitta något innan lillkillen kommer så det finns inte mycket tid men jag hittade en bostadskö i täby som är privat där man går före hela kön om man sätter in pengar på deras bospar så min  stödperson och jag håller på att kolla upp det men kanske blir så att hon tillfälligt sätter in pengar så jag kan gå före i kön och få en lägenhet och i så fall hamnar ja ju i täby vilket vore helt underbart eftersom jag känner mig så otroligt hemma där :) men som sagt inget som är klart än så vi får se hur det går men det känns i alla fall hoppfullt.

efter att jag var hos barnmorskan åkte jag in till min stödperson och fikade och snackade lite skit och lite lägenhet och självklart fick hon och johanna känna lillkillen sparka :) sen bar det av hem igen.
eftersom jag var så trött tog jag en powernapp. nu ska jag bara komma på vad man ska äta till middag men känns inte som om jag orkar med något kompliccerat så antagligen blir det pytt i panna och kanske ett stekt ägg till och sen blir det nog lite grönsaker i alla fall för lite nyttig måste man ju vara :) och alex har bokat tvätt-tid så på fredag blir det äntligen till att tvätta och tro mig behövs, tvättberget bara växer. ska försöka hinna plocka i ordning lite här hemma och ska nog se till att damsuga innan klockan blir för mycket så det blir lite renare.

så trött...

klockan ringde nyss och nu har jag klivit upp...ska snart iväg till mvc på rutinkontroll hos barnmorskan... är så otroligt trött. vill bara lägga mig och somna om igen. fick knappt 5 timmars sömn i natt eftersom jag inte kunde somna vilket verkar vara ett ihållande tema den senaste tiden...suck!
fick veta igår att det är mer akut än jag trott att fixa en lägenhet. vi viste ju att lägenheten behövde renoveras och att den skulle säljas men vi viste inte när.....igår fick vi veta att renoveringen tydligen ska börja redan i februari och att lägenheten ska säljas då det är klart....så vad gör man nu? ska prata vidare med birgitta idag för att komma på ett sätt att hitta nått snabbt men det är ju inte det lättaste med dagens bostadsmarknad...aja får se hur det går.
nu ska jag äta frukost och mata elvis sen bär det av till barnmorskan.

magen 03-01-10

 
[magen från vänster][magen från höger]

[magen framifrån]
 
[magen snett från vänster][magen snett från höger]


vecka 31

Befruktning skedde ca
Du har gått
Men du är i
Du är i
Du är i
Du har gått
Och har ca
Förlossningsdag ca


Bebisen

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en “surfaktant” som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

 Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för “vita” bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

Du

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.


känslan av en liten fot :)

har suttit i säkert över 20 minuter och kännt min lilla kille leka rövare i magen. han har sparkat som en liten galning där inne och man kunde känna en fot över navel, tryckte man på den så sparkade han tillbaka så jag var ju självklart tvungen att reta honom lite :) känndes helt underbart att känna honom röra sig därinne :D

lista

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? 
var gravid! 

2. Höll du några av dina nyårslöften?
kommer inte ens ihåg vad dem var ;P

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
nope men några av dem inklusive jag själv kommer bli det nästa år :)

4. Dog någon som stod dig nära? 
janas pappa jan 

5. Vilka länder besökte du?
förutom åland blev det bara sverige :)

6. Är det något du saknat år 2009 som du vill ha år 2010?
ja, ett slut på min över två år långa kamp.

7. Vilket datum från år 2009 kommer du alltid att minnas?
3 juli, dagen då jag fick veta att jag väntade min lilla kille

8. Vad var din största framgång 2009?
lärt mig massor om mig själv, lärt mig att ståpå mig

9. Största misstaget? 
föll platt fall för kärleken ( men det resulterade i något ovärdeligt) trodde att min mamma skulle finnas vid min sida

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Har operarat mitt knä, haft svininfluensan och varit sjukskriven e stor del av året 

11. Bästa köpet?
min hund och alla saker till min lilla bebis 

12. Vad spenderade du mest pengar på?
räkningar och mat :P

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?
min hund, min katt, mina vänner och att jag fick veta att jag väntade en son och känna honom sparka för första gången.

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2009?
maria mena - all this time, pink - dear mr president och superchick - beauty from pain

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
jag var gladare

16. Vad önskar du att du gjort mer?
gjort saker i tid, sett folk för var dem verkligen var och stått på mig 

17. Vad önskar du att du gjort mindre?
varit naiv, skjutit upp saker 

18. Hur tillbringade du julen?
med nova, helene och riccardo först och sen med alex och familjepizza :)

19. Blev du kär i år?
upp över öronen kär....det kommer ta tid att läka....

20. Favoritprogram på TV?
greys anatomy

21. Bästa boken du läste i år? 
slumpen är ingen tillfällighet, från a - bebis boken om att vänta barn 

22. Största musikaliska upptäckten?
Janas band

24. Något du önskade dig och fick när du fyllde år?
önskade mig inget men det finaste jag fick var en tavla som sofie gjort med en text :) 

25. Något du önskade dig men inte fick? 
svårt att inte få något när man inte önskat sig något :P 

26. Vad gjorde du på din födelsedag 2009?
jag firade med mina vänner på resurang och gick sedan vidare ut och festade 

27. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
jo de e klart men det blev så bra det kunde utifrån det som fanns

28. Hur skulle du beskriva din stil år 2009? 
never give up! 

29. Vad fick dig att må bra?
mina vänner och lillkillen i magen 

30. Vilken kändis var du mest sugen på?
jessica alba!

31. Vem saknade du?
mormor och morfar

32. De bästa nya människorna du träffade?
denny, de unga mammorna jag lärt känna och några fler

mitt 2009

jag började mitt år uppe i norr (malung) med en otroligt underbar vän :)
 jag träffade en kille och blev kär men det blev en turbulent romans. som ganska snart sprack av så många andledningar.
 jag gjorde en otroligt jobig abort som slutade med att jag låg inlagd på danderyd och opererades.
 jag flyttade från lidingö ut till husby och avslutade min sjukskrivning och började jobba för första gången på 7 månader.
jag skaffade min underbara hund sassie!
sen träffade jag honom. killen som fick mig att tappa fotfästet totalt, jag blev kär första gången jag såg honom och även om vi hade en konstig början var jag övertygad om att detta var mannen i mitt liv. 
jag ansökte till studier och kom in.
 jag fyllde 20! och firade med alla mina vänner med middag ute på resturang och sen vidare ute på ancor där jag firade min 18års dag :)
 jag fick kontakt med min mamma igen och vi började så smått prata i telefonen med varande lite då och då och träffades för att fika ibland.
jag fick veta att jag var gravid och bestämde mig för mitt livs största beslut. att jag skulle bli mamma!
jag var på sommarläger med underbara människor i norrtälje och hade det bra :)
en underbar människa förlorade livet till canser och det var begravning...
killen jag trodde var mannen i mitt liv som var far till vårat kommande barn valde att lämna mig och barnet.
jag fick veta tt jag väntade en liten son.
min killkompis (som är som min bror) hamnade fel och blev dömd till vård.
jag hade svininfluensan i 1 och ½ månad och var inlagd med isolering på danderyd.
jag insåg att jag inte kunde ge min vovve den tiden hon behövde med alla sjukhusbesök jag hade och sålde henne, till hennes nya underbara ägare!
jag tog en semester uppe i norrland där jag blev kär i en liten kattunge som fick namnet Elvis och följde med mig hem :)
jag hade ett flertal jobbiga polisförhör men det gick bra.
annika (min mamma) valde att säga upp kontakten med mig, vilket kändes otroligt tungt men inte var helt oväntat, som hon själv sagt vi alla tror på vår egen vattvälling.
jag fick träffa min underbara brorsdotter och hennes familj och firade jul med dem :)


ja lite rörigt blev det och jag kan säga att detta är inte allt men det är vad jag kommer på just nu :P detta är i alla fall en del av vad mitt år 2009 blev av.

det aboslut bästa som hände mig är helt ärligt att jag blev gravid med min son :) som alla mirakel var han oväntad men långt ifrån oälskad!
under året som gått har jag både vunnit och förlorat saker jag inte viste att jag hade, kunde eller fanns. men framför allt har jag lärt mig saker. viktigaste läxan år 2009 blev att det blir vad man gör det till, på ett eller annat sätt.

jag har haft turen att ha människor om kring mig som är ovärdeliga, jag har människor som helt klart kan klassificeras som änglar och det har jag varit/är oerhört tacksam för.
jag fick avsluta mitt år med ett underbart besked som jag hoppas sätter ribban för år 2010.

mitt löfte i år är att göra det bästa av året. jag vet att detta året definitivt inte kommer bli en dans på rosor men jag har förhoppningar och tron på att trots de tuffa tider som väntar kommer det bli ett underbart år! om inte annat av den andledningen att jag kommer bli mamma till världens mest underbara son!!!

nyår


jag åkte ut  till täby den 30 på kvällen och sov där medans stefan jobbade natt. på nyårs morgonen gick jag övertill sofie och martin och åt lite lunch sen var det tillbaka till stefan för att bylsa på sig ett ton kläder och ge sig ut på en lång promenad i snön med homer :) sen blev det brottom att göra sig i ordning inför kvällen.
duscha, sminka sig, fixa håret, väljakläder och stryka stefans skjorta. sen åkte vi och lämnade homer hos dawod.
vi firade hos thomas och kristin ute i vallentuna med god mat och massa trevliga och roliga människor :) jag drack alkoholFRI öl och alkoholFRITT vin under kvällen. vi spelade ett sjukt roligt spel som hette - med andra ord. de gick ut på att man spelade i par den ena personen tog en bricka med ett ord och skulle få den personen att säga ordet genom att beskriva det. tex jultomte - den 24 december kommer en gubbe i rödakläder och vitt skägg och delar ut julklappar, vem är han?
vid tolvslaget gick vi ut och tittade på alla fina fyverkerier och önskade alla ett gott nytt år. det blev inte så sent för vid 2, halv tre tiden var jag jätte trött och eftersom jag skulle köra bilen som den enda nyktrapersonen blev det hemgång då.
allt som allt blev det ett riktigt lyckat nyårsfirande måste jag säga :D

RSS 2.0